Enmig de l’intens debat sobre l’estatus del castellà en una futura Catalunya independent, un nou col·lectiu ha entrat a escena: es tracta de Súmate, una plataforma de castellanoparlants que està a favor de l’estat propi. Si tenim en compte que un 55% de la població de Catalunya té el castellà com a llengua inicial  (IDESCAT, 2008), l’aparició d’aquesta associació en el debat independentista adquireix la màxima rellevància pel seu pes demogràfic.

Al seu propi manifest expliquen que “Súmate está formada en gran parte por catalanes de lengua y cultura castellana/española que, por cuestiones familiares y/o de origen, hemos mantenido este patrimonio sin renunciar por ello a ser y formar parte activa de la comunidad nacional catalana.”

Després de penjar a internet un emotiu vídeo de presentació (http://www.youtube.com/watch?v=GG8T92i8V6Y), aquest dijous van presentar-se al públic a Bellvitge (l’Hospitalet) en un acte multitudinari. Us deixo aquí un recull de l’ampli ressò que ha tingut als mitjans de comunicació.

Notícies a la premsa:

Cal destacar que no he trobat cap referència a les hemeroteques d’El Mundo, La Razón, La Gaceta, Público, El Confidencial, El País i només una remota referència en un article sobre Oriol Junqueras a l’ABC.

Articles d’opinió:

Entrevistes als mitjans de comunicació:

I quin interès sociolingüístic té tot això? Doncs el fet que els membres d’aquest col·lectiu articulen un discurs que fins ara no havia tingut veu pròpia (molt interessant per als sociolingüistes que es dediquen a l’anàlisi del discurs). Per exemple:

Jorge García a “Migdia” (minut 11:30): “S’ha de trencar una mica el tabú aquest de la gent de l’àrea metropolitana, de la gent que parla castellà, de la gent que ballem jotes o sevillanes com jo perquè les identitats realment són sumatives i ningú ha de trencar [amb les seves arrels]. […] (19:00) [El castellà] és un patrimoni de Catalunya també, no el podem perdre.”

Daniel García a “8 al dia” (minut 16:30): “Y que ese es el problema porque como no nos hablan en catalán, no terminamos de practicar y siempre te da vergüenza porque seguro que digo algun castellanajo [sic] y no quieres, te da vergüenza y luego resulta que… es que nos ayudaría si nos hablaran catalán.”

Altres intervencions destacades:

Muriel Casals a “Migdia” (minut 17:40): “La independència de Catalunya es fa amb moltes persones que no tenen el català com a llengua familiar, i aquestes persones són tant catalans com el que més. Per tant, hem de fer aquesta Catalunya independent on hi han de cabre els que no parlen català.”

Manue Cuyàs a “Migdia” (21:30): “En la Catalunya independent, probable, el castellà haurà de tenir una legislació especial, i això ja ens ho podem començar a posar en el cap, perquè necessitarà protecció. I llavors pensar-se que no, que aquí hi haurà una única llengua oficial -el català- i que tots seran catalanoparlants… aquí hi hauran d’haver unes lleis, i això forma part de l’endemà del sí”.

Si voleu estar al corrent de les seves futures accions, els podeu seguir aquí:

Pàgina web: http://www.sumate.cat/p/portada.html

Facebook: https://www.facebook.com/sumate.asoc

Twitter: https://twitter.com/sumate_asoc

YouTube: http://www.youtube.com/user/sumateasociacion

Anuncis