Has acabat el màster i ara vols fer un doctorat? Vols demanar una beca de doctorat però no saps com fer-ho? Fa dos anys, jo també estava en aquesta situació i vaig haver d’entrar a la teranyina burocràtica de les beques predoctorals, és per això que aprofito la meva (minsa) experiència per fer aquest post i intentar ajudar-te. En el meu cas, la paperassa va valer la pena, ja que de les tres beques que vaig sol·licitar, me’n van concedir dues i fins i tot vaig poder triar. Hi haurà moments que et semblarà que estàs a Astèrix i les 12 proves, però l’objectiu final compensa el temps invertit!

Comencem: què necessites per demanar aquestes beques?

 1. Tenir bones notes (totes es concedeixen a partir d’un càlcul en què l’expedient acadèmic hi té un pes fonamental).
 2. Tenir un tutor/director de tesi triat: el tutor també puntua a la beca, de manera que com més antiguitat i mèrits (publicacions, congressos, etc.) tingui, millor per a la teva sol·licitud. També t’haurà de firmar tots els papers i fer informes sobre el teu projecte, així que cal tenir-hi establerta certa relació.
 3. Tenir un projecte força definit del tema que vols estudiar: en (quasi) totes les beques has de presentar un projecte de recerca detallat sobre què pretens fer si te la concedeixen.
 4. Tenir un grup de recerca on adscriure’t: a la majoria de les beques et demanen a quin grup d’investigació t’inscriuràs (perquè el grup també puntua a la sol·licitud). Normalment, es tracta del grup de recerca en què treballi el teu (futur) tutor de tesi.

Quines beques hi ha? Hi ha quatre tipus de beques en funció de l’organisme que les finança:

 1. Beques pròpies de cada universitat: en el meu cas, la beca Ajuts de personal investigador predoctoral en formació per a alumnes de 3r cicle (APIF) de la Universitat de Barcelona. Característiques principals:
  1. Sol·licitud: habitualment al setembre
  2. Bases de la beca (del curs passat, aquest any encara no s’ha convocat)
  3. Distribució de les places: cada departament té assignades determinades places (aquí podeu consultar la distribució del curs passat, un total de 52). Alerta: pot ser que el vostre departament no tingui plaça assignada i no pugueu demanar la beca.
  4. Què es valora? Aquí tens el document sencer. Un resum seria:
   1. Mitjana de l’expedient acadèmic
   2. Mèrits del candidat (beques de col·laboració, màster(s), premis, publicacions, comunicacions, estades a l’estranger, etc.
   3. Avaluació del director de la tesi
   4. Valoració del grup de recerca
  5. Què he d’omplir? (Avís: pot ser que aquest any sigui diferent!)
   1. Descripció del projecte de recerca
   2. Informe del director de la investigació
   3. Currículum
  6. On es demana? Primer informàticament aquí i després en paper a la universitat.

He explicat la de la UB perquè és la que conec més, però les altres universitats també en tenen: UAB, UB, UdG, UdL, UIB, UIC, UOC, UPC, UPF, URV o UVic.

 

 1. Beca de la Generalitat: Ajuts destinats a universitats, centres de recerca i fundacions hospitalàries per a la contractació de personal investigador novell (FI-DGR 2015)

  1. Sol·licitud: 01/09/2014 – 22/09/2014
  2. Bases de la beca
  3. Distribució de les places: cada universitat fa un rànquing dels seus sol·licitants en funció dels criteris que prèviament ha establert (aquí pots llegir els de la UB, per exemple) i concedeix les places que té disponibles als alumnes que s’han posicionat millor en el rànquing. Xifres de l’última convocatòria (FI-DGR2014): 225 acceptats de 1.214.
  4. Què es valora? (adjunto la imatge de la que vaig demanar al 2012)FI2013
   1. Expedient acadèmic (80% grau-llicenciatura-diplomatura + 20% màster)
   2. Mèrits del candidat (publicacions, comunicacions, premis, estades a l’estranger, altres beques, etc.)
   3. Avaluació del director de la investigació
   4. Valoració del grup de recerca (Important: cada projecte només pot presentar un sol candidat!)
  5. Què he d’omplir? Aquest document de 3 fulls amb el teu currículum i la descripció del projecte de tesi.
  6. On es demana? Primer digitalment aquí i després en paper a cada universitat.

 

 1. Beca del Ministeri: durant diversos anys hi havia hagut les beques FPI i FPU. Quina diferència hi ha entre aquestes dues beques?
  1. La FPI (que ara es diu Ayudas para Contratos Predoctorales para la Formación de Doctores 2013) és una beca lligada a un projecte d’investigació que hagi obtingut una plaça de becari. El procés seria el següent: el Ministeri concedeix un projecte a un investigador i li atorga, en certs casos, una plaça d’investigador en formació (plaça FPI). Aleshores el Ministeri obre la convocatòria de la beca FPI i els candidats sol·liciten la plaça FPI del projecte que més els interessa. Avantatge d’aquesta beca: competeixes, “només”, amb els altres sol·licitants de la plaça del projecte. FPU2013El Ministeri ha penjat aquest comunicat on anuncia la convocatòria de la nova FPI 2014 durant aquest mes de setembre. Aquí podeu consultar la llista de projectes orientats als reptes de la societat (a la 8a columna, “Contratos predoctorales propuestos”) i aquí les places dels projectes de generació de coneixement. Inconvenient: si el projecte que t’interessa no té assignada cap plaça FPI, hauràs de buscar un altre projecte (dels de la llista) o una altra beca.
  2. La beca FPU, en canvi, ordena tots els sol·licitants espanyols en un rànquing, i atorga les places per ordre de nota obtinguda segons els criteris del Ministeri. Inconvenient d’aquesta beca: competeixes amb moltíssima gent i si el teu màster o programa de doctorat no és d’excel·lència (com és el cas del de Filologia Catalana), ja parteixes d’una puntuació inferior. Aquest document explica de manera excel·lent totes les característiques de la FPU i els barems de puntuació dels candidats. No hi ha notícies sobre l’FPU d’aquest any.

 

 1. Beques d’entitats privades: beques de l’obra social de “la Caixa” (en el darrer any, 25 beques concedides per 631 sol·licituds) o del Santander. També hi ha altres fundacions privades i entitats locals que tenen beques destinades a la investigació.

 

De moment, això és tot! Si tens dubtes / detectes errors / tens més informació que vulguis compartir, no dubtis a escriure un comentari aquí sota o contactar amb mi a través de qualsevol de les vies disponibles! Que tinguis molta sort!

——–

Actualització 10-09-2014: a partir d’avui s’inicia el termini per sol·licitar:

1- La beca FPI2014, ara anomenada “Ayudas para contratos predoctorales para la formación de doctores 2014”. Bases i informació aquí. Llista de projectes amb plaça disponible aquí.

2- La beca APIF de la Universitat de Barcelona (no hi ha cap plaça al Departament de Filologia Catalana, però). Bases i informació aquí.

Anuncis