Aquest dilluns vaig poder assistir a la conferència “From Dissertation to First Book: A Practical Guide” de Ken Wissoker (director de Duke University Press, editor de més de 900 llibres i d’experiència contrastada en el camp de les publicacions acadèmiques) sobre com convertir una tesi en un llibre. Tot i que és un tema molt específic, en principi destinat únicament als estudiants de doctorat, crec que el que va dir és tan encertat que és aplicable a qualsevol llibre que vulguem fer, i per això us faig un resum del que va explicar.

Un procés de canvi

Un cop tens la tesi defensada, passes a convertir-te en una altra persona: de doctorand a algú que és una autoritat en la matèria, un canvi de veu i de posició en la rígida estructura acadèmica que portarà també un reconeixement social associat.

El procés de convertir la tesi en un llibre pot ser moooolt llarg (fins a 4-5 anys!) i a vegades pot ser desesperant, i ho va comparar amb la feina d’un arquitecte: cal tenir present que no començaràs construint un gran edifici (= la gran obra de referència pels segles dels segles), començaràs fent una caseta petita i a poc a poc ja aniràs progressant (un concepte molt americà: learning by doing). I cal pensar també que serà precisament el primer llibre el que ens portarà al segon llibre, per tant: paciència.

Per què haig de publicar un llibre si el món de les publicacions científiques està en crisi?

Ell és optimista de cara al sector editorial actual i creu que no és un mal moment per publicar. A més, veu tres canvis socials que han afectat positivament el sector:

  • La velocitat de la informació: abans calia anar a la biblioteca a veure les novetats i les coneixien amb mesos de retard. Ara les tenim amb immediatesa i la gent pot seguir els resultats de la teva recerca el mateix dia, fet que pot ser motivador.
  • Facebook & Twitter: els autors promocionen la seva recerca i els llibres a través de les seves xarxes socials. Creen comunitat d’interessos comuns.
  • Gràcies sobretot als blogs, s’ha incrementat la regularitat d’escriure i llegir i s’ha entrenat el públic lector: uns ulls avesats a llegir en pantalla, detecten en qüestió de segons si un post d’un blog ens interessa o decidim deixar de llegir-lo. Som lectors més impacients: no tolerem llegir coses avorrides.

L’audiència

Hem de tenir molt clar que la tesi té un públic concret (membres del tribunal, experts en la matèria) i un llibre té un públic molt diferent (en principi públic especialista, però hem d’aspirar a seduir el públic general).

  • Qui es llegirà la tesi?

Els membres del tribunal, “pagats” per llegir tota la tesi. Has d’escriure per a ells, fet que permet que la tesi tingui una estructura que està enfocada cap al final i dóna per descomptat que tothom es llegirà la tesi linealment. Pot incloure capítols avorrits, que seran llegits igualment.

  • Qui es llegirà el llibre?

Però ningú no es llegeix un llibre d’aquesta manera. Un capítol avorrit no serà llegit. Un llibre que no motivi el lector no es llegirà.

La clau: l’argument

El primer que cal fer a l’hora de començar a idear el llibre és trobar-ne l’argument. Saber què és el que vols argumentar i trobar la veu per argumentar-ho. Hem de ser capaços de respondre: “Què ens diu, el llibre?”. Si la resposta és “És complicat!”, malament. Llegiries un llibre que tingui com a missatge “Tot és molt complicat”? No. Tots tenim coses per llegir, cal que el llibre aporti una idea que sigui útil. Quina idea tens? Si sabent el títol del llibre pots preveure què diu el llibre, no li interessa. Li interessen llibres que aportin noves idees: “el meu llibre és diferent perquè hi argumento això i això”.

Hem d’exposar el problema de manera que la gent s’hi interessi. Hem de pensar què necessita el lector i en quin ordre, fer-ho interessant, que la gent ho vulgui llegir. Quin és l’error més comú entre els postdocs? Tornar a la tesi i intentar refer les parts que troben que no els van quedar bé. Reescriure. Error: cal un canvi de perspectiva. Podem fer servir la mateixa informació, però ha d’estar presentada de manera diferent. Com més es manté igual a la tesi, més difícil és de llegir el llibre.

Pensa en la teva tesi com la millor font secundària per al teu llibre: “tens tot això, quant hi ha d’haver al llibre?”. Pots reescriure. Potser cal retallar. Un capítol pot ser d’una pàgina i mitja: suficient. Evitar també les reiteracions: ja ho he entès a la primera. En una tesi, potser és bo perquè es demostra el coneixement. En un llibre: no.

Comparació amb fer una pel·lícula: un director està 6 mesos rodant, però no ho posarà tot a la pel·lícula perquè una pel·lícula cal que duri 80′ minuts com a màxim. No totes les bones escenes hi poden anar. Cal pensar quins plans pot contenir i descartar els que no, i és el mateix que cal fer amb la tesi (encara que ens dolgui).

La importància del feedback: fer-ho llegir a algú altre. Potser et penses que estaran avorrits i són el contrari o al revés. Els revisors poden donar aquesta visió externa. Ex.: aquí m’he perdut, això és irrellevant, etc.

Final

El resum és fàcil de recordar amb una frase de l’estil Rajoy: “una tesi és una tesi i un llibre és un llibre”, voler fer una barreja de tots dos no és bo ni per a la tesi ni per al llibre.

———-

Actualització (15-04-16): podeu consultar el vídeo de la xerrada aquí.

Anuncis