Aquest dijous vaig assistir a la xerrada “Preparing for the Academic Job Market” sobre els passos que cal fer després del doctorat per intentar trobar una feina en el món acadèmic. Tot i que estava centrada en trobar feina a l’acadèmia nord-americana, els consells poden servir per a qualsevol sistema universitari.

Annabella Bernard (Office of Career Planning and Professional Development, CUNY), es dedica a assessorar els estudiants i ajudar-los un cop han acabat la tesi, i això és el que ens va explicar:

Un procés ple d’inseguretats i estrès

Cal estar conscienciat que és un procés llarg, que comporta una inversió molt gran de temps i esforços i que no té cap garantia d’acabar bé (bé = aconseguir una feina estable a dins de la universitat).

Què necessitem per començar? És imprescindible: (a) tenir bona experiència en recerca, (b) tenir bona experiència en ensenyament universitari, (c) tenir publicacions i (d) haver obtingut beques. És bo també: tenir presència en el camp en què et dediques (tant física com virtual). I tenir sort.

Els 4 passos imprescindibles

(1) Aprendre: cal conèixer l’entorn en què ens volem inserir: des de les limitacions econòmiques de les universitats (sense anar més lluny, a la mateixa CUNY els professors tenen el sou congelat des del 2010), el progressiu increment en la pressió i l’escrutini dels resultats científics (per part de les agències universitàries) i educatius (per part d’alumnes i universitats), els grans canvis que s’estan produint en la transmissió del coneixement (MOOCS, etc.).

(2) Fer connexions: un àmbit en què els nord-americans excel·leixen: construir xarxa (networking). És obvi: cal tenir contactes en l’àmbit de la nostra especialitat, que ens puguin avalar si és necessari (cartes de recomanació) com avisar de possibles ofertes de feina.

(3) Crear materials: és important saber què et demanen en cada cas (cartes de recomanació, mostra de la recerca, declaració de la filosofia d’ensenyament, etc.), però podem tenir una plantilla estàndard i anar-la adaptant als formats concrets que ens demanin a cada sol·licitud. Currículum: sobretot, cal posar les informacions que vulguem destacar al principi del text. Ha de ser clar, no calen floritures (lletra normal), idealment de 3-4 fulls.

(4) Començar a buscar i omplir sol·licituds: les ofertes de feina surten especialment a la primavera i a la tardor. Informar-nos bé de totes les condicions de la sol·licitud (terminis, documents necessaris) i fer-ne el seguiment un cop haguem entregat els papers (comprovar que els hagin rebut, avisar els professors que ens hagin de fer cartes de recomanació, etc.).

Consells finals i reflexions interessants

Potser el més interessant de la xerrada va ser el torn de preguntes:

  • Quina és la durada mitjana d’aquest procés? Depèn de cada cas. Mínim: 1 any (les sol·licituds les fas de cara al curs següent). Màxim: fins on aguanti cadascú. Ella recomana que si al cap de 5 anys d’haver defensat la tesi no has aconseguit cap feina a l’acadèmia, que ho deixis córrer.
  • Fins on s’ha d’estar disposat a arribar? És important autoavaluar-se: per exemple, estic disposat a canviar de país? Quantes vegades? Estic disposat a XX? Saber quins límits personals no volem superar (“When all else fails“).
  • Fer un postdoc és una bona alternativa? Depèn. Hi ha àrees en què és imprescindible, n’hi ha que no. És una alternativa, però després hauràs de fer el mateix procés. Comença a aparèixer el perfil d’investigador que va enllaçant postdocs perquè no té espai a l’acadèmia.

Us recomano també els materials que tenen a la seva web (molt àmplia):

I diverses webs especialitzades: GradHacker, ScienceCareers, The Professor is In, Inside Higher Education, Chronicle of Higher Education… Fins i tot llibres (ex.: A PhD is not enough! A guide to survival in science).

Anuncis