Quan finalment acabes la carrera i et donen el títol (un diploma DIN-A3 firmat pel rei espanyol) et fa il·lusió (no pel rei, sinó per l’esforç d’haver-ho aconseguit). Hi ha gent que se l’emmarca i el penja al despatx o en algun lloc ben visible. Altres, el desem i pensem que mai més el necessitarem. Greu error: el títol físic (“el paper”) et serà imprescindible per a moltes gestions.

En les darreres setmanes m’he hagut de dedicar a fer una sèrie de tràmits amb diverses administracions públiques i me l’han demanat en 3 ocasions:

  • Un departament de la UB em demana que li porti… el títol que m’he tret a la mateixa UB.
  • Al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
  • I el cas més greu: em matriculo a un màster de la URV. Les persones que ja tenen (tenim) un altre màster oficial, han de pagar un 40% de recàrrec a la matrícula. Què passa, però, si no hi ha un registre de titulats? Què passa si el màster anterior és d’una altra universitat? Doncs que no saben si ja tens un màster o no i que no et cobren el recàrrec. S’imaginen quants diners ha perdut la universitat? (per al càlcul: són prop de 1.000 € per matrícula)

Per evitar aquestes situacions de pelegrinatge amb el títol en paper, només es tractaria de crear un gran registre amb les dades de totes les universitats catalanes, i que quan una persona acabi un ensenyament universitari oficial, passés a constar en aquesta base de dades.

L’estalvi de temps no només repercutiria en els usuaris dels diferents serveis (que ja seria molt), sinó que també en sortirien beneficiats els mateixos funcionaris, que s’estalviarien tot el temps que suposa atendre una persona perquè entregui aquests papers i el temps de compulsar les fotocòpies. Ecològicament, l’estalvi en paper i tinta també seria considerable.

En l’era del big data i tenint en compte la quantitat de dades que l’administració té de nosaltres, continuar demanant certificats en paper i de forma presencial no té cap mena de sentit i només fa perdre el temps a tots els implicats.

(Durant aquests tràmits sempre he pensat: què fa la gent que el té emmarcat? Porta el quadre a tot arreu? xdd)

Anuncis