Ara fa dos anys, vaig crear el grup de Feina de Filologia Catalana com a resposta a dues situacions que em passaven sovint: (1) m’arribaven ofertes de feina que no podia agafar, i (2) trobava filòlegs que em comentaven que no trobaven feina.

L’objectiu, doncs, era crear un grup que posés en contacte les persones que busquen feina de filologia catalana i les persones que n’ofereixen. La idea va esdevenir un èxit i va créixer ràpidament (avui mateix: 1.726 membres a Facebook, 185 a LinkedIn i 940 a Twitter).

Però el que encara considero que és i era un bon projecte, i que al llarg d’aquests dos anys ha ajudat a trobar feina a moltíssima gent, també ha tingut diversos inconvenients:

  • Intrusisme: la gran popularitat del grup ha cridat titulats d’altres carreres a unir-s’hi, i això esdevé problemàtic perquè llavors les empreses reben allaus de correus/peticions de persones que no responen al perfil que l’oferta demanava, alhora que fa augmentar el volum de temps per triar els candidats vàlids d’entre totes les sol·licituds rebudes.
  • Garantir la qualitat: alguns usuaris d’altres especialitats oferien classes particulars de català a 7 euros l’hora, fent així que els filòlegs que demanaven preus més alts es quedessin sense feina. Tothom que hagi fet classes alguna vegada sap que no només treballes l’hora de la classe, sinó que abans l’has de preparar i després segurament t’enduràs feina per corregir. Cobrar tan poc menysprea la nostra feina i degrada la qualitat de l’ensenyament que s’ofereix.
  • Respectar la privacitat: resulta que hi havia algú que es dedicava a penjar algunes de les ofertes de persones particulars a portals de feina externs, fet que posava en risc la privacitat de les seves dades i causava moltes molèsties a l’anunciant (trucades, correus…).

Per tot això, el grup de Feina de Filologia Catalana seguirà existint tal com està actualment (i els membres hi podreu continuar penjant ofertes), però la meva activitat personal de recerca activa d’ofertes la trasllado a aquest nou espai: el Club del Fènix.

Avui neix el Club del Fènix!

Què és? El Club del Fènix és un club social d’especialistes en Filologia Catalana.

Quins objectius té? (1)Qualitat: per garantir que les ofertes arriben a titulats en Filologia Catalana i que les empreses reben candidats adequats al perfil demanat. (2) Crear una comunitat: aquest espai, si va bé, serà l’embrió d’una comunitat de filòlegs catalans, amb uns interessos compartits i unes necessitats comunes.

Què rebràs? (1) Un butlletí setmanal amb totes les ofertes de feina disponibles (fins ara dosificava les ofertes i només en penjava una o dues cada dia, ara les rebreu totes de cop durant el cap de setmana) i (2) ofertes de feina urgents (ofertes que requereixin un professional immediatament i que no puguin esperar al cap de setmana).

Quant val? 1 euro mensual + impostos (0.21)

Quins passos has de seguir per unir-t’hi?

  1. Enviar un document que demostri que ets titulat en Filologia Catalana (una foto del títol, per exemple, si ja has acabat la carrera; un expedient acadèmic, en cas que l’estiguis estudiant) a l’adreça montse.sendra@hotmail.com. També s’acceptaran titulats en altres carreres de lletres sempre que posteriorment s’hagin especialitzat a través de màsters i postgraus de llengua i literatura catalana. Els documents enviats només tenen com a finalitat comprovar la titulació, no s’emmagatzemaran i seran destruïts just després de fer la comprovació.
  2. Apuntar-te a https://www.patreon.com/ClubdelFenix

Normes de participació al grup. S’expulsarà del grup:

  • Els usuaris que no enviïn el justificant dels estudis.
  • Els usuaris que tinguin un comportament disruptiu.
  • Els usuaris que divulguin de manera pública les ofertes de feina enviades a través del grup.

Futur. Al llarg d’aquests anys sou molts els que m’heu enviat preguntes, comentaris, suggeriments sobre l’ofici de filòleg català. Els tinc en compte! Si el grup funciona, en un futur miraré d’oferir més tipus de subscripcions i serveis.